Povratak na sve članke

Najave događanja

AFM radionica na IRB-u: 31. ožujka, donesite uzorak!

Objavljeno:
07. veljače 2020.

SUKLADNO PREPORUCI ODGAĐA SE DO DALJNJEG!

Dragi mikroskopičari,

u utorak, 31. ožujka na IRB-u (predavaonica III. krila) s početkom u 9 sati održat će se demo-radionica AFM-a proizvođača Park Systems gdje ćete na modelu Park NX10 tehnikom mikroskopije atomskih sila moći analizirati vlastite uzorke.
Analiziranjem uzorka AFM-om moguće je dobiti informacije o topografiji uzorka, odnosno iz njih dobiti podatke o morfološkim karakteristikama (hrapavost, veličinu objakata na uzorku- čestice, šupljine, utore, kanale), ispitivati nanomehanička svojstva (modul, tvrdoća) na nanometarskoj skali.
Prihvatljivi su svi uzorci u čvrstom stanju, tvrdi ili mekani, napravljeni od raznih materijala, tankih filmova, polimera pa sve do bioloških uzoraka. Uzorci bi trebali biti dimenzija do najviše 100 x 100 mm i do 20 mm debljine, a sva mjerenja se obavljaju U ZRAKU. S obzirom da se analiza uzorka u AFM-u obavlja direktnom interakcijom između sonde i samog uzorka, potrebno je imati što čistije uzorke bez prašine ili bilo kakvih drugih onečišćenja.
Tijekom radionice u razgovoru s operaterom sudionici će dobiti dodatne informacije vezane uz ostala mjerenja i mogućnosti koji se mogu napraviti na AFM-u, a koji neće biti prikazani na radionici zbog ograničenog vremena i dodatnih tehničkih zahtjeva. Neki od naprednijih modova analize uzorka su analiza elektičnih svojstava (EFM), piezoelektričnih (PFM), magnetskih (MFM), konduktiviteta (I-AFM, SSRM), kapacitivnosti (SCM), termičkih svojstava (SThM) i slično.
Za sve sudionike radionice bit će osigurani sokovi i kave za osvježenje te ručak.

Prijave i opise uzoraka koje biste željeli analizirati molim Vas pošaljite Zdrahal Igoru iz firme Mjerne tehnologije (igor.zdrahal@mteh.hr) ili na adresu Claudije Moldovan (moldovan@schaefer-tec.com) iz firme Schaefer.
Na iste kontakte se možete obratiti za bilo kakva dodatna pitanja u vezi uzoraka, onoga što očekujete vidjeti na njemu ili općenito bilo što vezano uz samu radionicu.

Rok za prijavu i registraciju je 18. ožujka 2020. godine.

Veselimo se Vašem dolasku i donesenim uzorcima!

Srdačan pozdrav,

Jelena Macan, tajnica HMD-a

AFM_Workshop_March_31_2020_Zagreb.pdf