MikroskopiJA na netu

Popularizacijski program MikroskopiJA na netu kojeg zajednički provode Institut Ruđer Bošković i Hrvatsko mikroskopijsko društvo uz financijsku potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja promovira sve oblike mikroskopije, no najaktivniji smo uživo te na društvenim mrežama. Zato vas pozivamo da nas tamo pratite:

Vedran nakon uspješno “odrađenog” intervjua.

Pozivamo sve mikroskopičare da nam razne digitalne sadržaje vezane uz mikroskopiju ili one koji promoviraju rad mikroskopičara u Hrvatskoj. To mogu biti snimke uzoraka, videoisječci rada u mikroskopiji, fotografije izloženih postera i sve tome slično.

Prikupljamo i prezentacije vezane uz mikroskopiju (koje ste možda održali na nekom predavanju ili kolegiju pa vam sada više ne služe). Također voljeli bi nam ispričate i vaše iskustvo u mikroskopiji u sklopu intervjua, a sve doktore znanosti pozivamo da održe pozvano predavanje o mikroskopiji.

Kao zahvalu za sudjelovanje dobit ćete razne promotivne poklone HMD-a i zahvalnice/certifikate o sudjelovanju u programu znanosti “MikroskopiJA na netu”.

Stalne rubrike programa MikroskopiJA na netu:

Razgovori s mikroskopičarima

U sklopu programa popularizacije znanosti “MikroskopiJA na netu”, a po uzoru na popularnu Nikon-ovu seriju „Masters of Microscopy” pokrenuli smo … Nastavi čitati

Radni dan mikroskopičara

U sklopu programa popularizacije znanosti besplatno izrađujemo videozapise o tome kako izgleda radni dan mikroskopičara. Pozivamo sve mikroskopičare da nam … Nastavi čitati

javite nam se  ako želite podijeliti s nama vaše iskustvo rada u mikroskopiji na info@mikroskopija.hr 

Veliko finale četvrtog ciklusa programa MikroskopiJA na netu bilo je održavanje mikroskopijskih radionica u Istri o kojima vam detaljan pregled donosimo ovdje:

U sklopu 2. hrvatskog mikroskopijskog kongresa obnovili smo izložbu o povijesti mikroskopije te održali 2 intervjua s mladim mikroskopičarima:

 

U četvrtom predavanju četvrtog ciklusa MikroskopiJA na netu Slavko Žižek, vlasnik tvrtke SCAN koja je glavni zastupnik JEOL mikroskopa za cijelu regiju pojasnio je kako funkcioniraju SEM i TEM mikroskopi te je pokazao neke od najmodernijih danas dostupnih mikroskopa na tržištu. G. Žižek je veliki stručnjak na ovom području i vrlo lijepo je objasnio najvažnije karakteristike ovih mikroskopa te predlažemo da svakako pogledate ovo predavanje:

 

U trećem predavanju četvrtog ciklusa MikroskopiJA na netu Ognjen Milat, počasni član HMD-a i nekadašnji njegov predsjednik opisuje kako su se nekoć istraživale strukture metalnih stakala putem elektronske mikroskopije.

Danijela Petrinec i Dominik Hamer šalju pozdrave iz Busana u Koreji putem ovog vrlo interesantnog videa kojim se lijepo dočarava veličina najvećeg svjetskog okupljanja mikroskopičara u 2023. godini: Hrv. mikroskopijsko društvo (@mikroskop.i.ja) • Instagram photos and videos 

Drugo predavanje četvrtog ciklusa programa MikroskopiJA na netu u 2023. godini održao je Bruno Komazec, stipendist i član HMD-a koji je održao jako lijepo predavanje o tome kako su mu potpore HMD-a pomogle u izradi njegovog doktorata čiji je cilj odrediti koliko nanočestice srebra utječu na antioksidativni stres algi.   

Drugu godinu zaredom program MikroskopiJA na netu sudjeluje i na Festivalu znanosti. Ove godine je Danijela Poljuha za tu svrhu pripremila digitalni oblik izložbe  Od sitnozora do modernih mikroskopa, izložba povodom 40. Obljetnice osnutka Sekcije za elektronsku mikroskopiju Hrvatskog prirodoslovnog društva i 30. godišnjice samostalnoga djelovanja Hrvatskog mikroskopijskog društva. Pozivamo vas da svakako posjetite Festival znanosti, a ako ne stignete, barem pogledajte ovu interesantnu izložbu ovdje:

 

U četvrtom ciklusu programa MikroskopiJA na netu fokusiramo se na predavanja naših mikroskopičara. Seriju započinjemo predavanjem Krune Vukušića s Instituta Ruđer Bošković naslovljenom Mikroskopija i diobeno vreteno – ljubav koja traje već 150 godina. Predavanje možete pogledati u nastavku ili ovdje.

U OŠ Augusta Cesareca je konačno stigla lupa kupljena zahvaljujući donacijama mikroskopičara u 2022. godini! Jako smo sretni što je lupa u dobrim rukama, s njom su petaši već promatrali tlo s različitih obala diljem svijeta, a osmaši oko muhe u sklopu teme osjetila životinja! Nadamo se da ćemo i u budućnosti imati prilike sudjelovati u ovakvim događanjima, a školarcima želimo puno zabave kroz učenje svega što se skriva pod lupom 🙂 Zahvaljujemo i učiteljici Martini Čiček na velikom angažmanu oko približavanja svijeta pod mikroskopom našim osnovnoškolcima! Ovom lijepom vijesti je i službeno završen 3. ciklus programa MikroskopiJA na netu, ali uskoro nastavljamo dalje serijom interesantnih predavanja koja će biti besplatno dostupna svima. Do tada više informacija o školi i samoj donaciji možete pronaći ovdje: Osnovna škola Augusta Šenoe Zagreb – Predmeti – DONACIJA Hrvatskog mikroskopijskog društva (skole.hr)

Novosti u 3. ciklusu programa MikroskopiJA na netu:

Listopad: Naše vrijedne članice ne odmaraju ni za vikend!

Sudjelovale su na Prvom znanstvenom STEM sajmu koji se održao na Tičanu kraj Višnjana u sklopu raSTEM projekta.

Jako nam je drago da su time i nama pružile priliku sudjelovanja na tom sajmu, a vas pozivamo da kliknete na link s desne strane i pogledate kako je izgledala prva radionica STEM mikroskopije:

Održana radionica “Zaviri pod mikroskop” u sklopu Prvog znanstvenog STEM sajma

U subotu, 1.10.2022., na Tičanu kraj Višnjana održao se Prvi znanstveni STEM sajam. Sajam namijenjen djeci i mladima, dio je … Nastavi čitati

Ljetne aktivnosti:

U ovom videozapisu izrađenom od strane naših članova, osnivača startup tvrtke Digicyte možete naučiti o tehničkim karakteristikama mikroskopa te aperturi objektiva i zašto je ona jako bitna stavka na koju trebate paziti pri kupovini objektiva.

Ponosni smo kada naši mladi članovi sudjeluju u izradi edukativnih videozapisa iz područja mikroskopije! Pogledajte video koji su snimili o razlikama u aperturi svjetlosnog mikroskopa, sigurno ćete se i vi ponositi s njima, a možda ponešto i naučite:

Naše vrijedne volonterke predvođene studenticom PMF-a Antonijom Smolić svaki tjedan objavljuju novu sliku na društvenim mrežama. Ovdje smo oformili repozitorij svih slika prikupljenih u sklopu programa MikroskopiJA na netu i pozivamo Vas da nam se pridružite i pošaljete svoje mikroskopijske slike kako bi dodatno obogatili ovu galeriju:

Uz objave slika, ponosni smo što možemo objaviti i videozapise intervjua s našim mikroskopičarima o njihovom iskustvu rada u Hrvatskoj, ali i šire:

Bivši predsjednik HMD-a Igor Weber nam je u sklopu 4. hrvatskog mikroskopijskog kongresa otkrio kako je izgledao radni dan na mikroskopu u 90-tim, kada nije bilo opcija kupovine dijelova pa je sudjelovao u izgradnji mikroskopa. Uz to priča i o organizaciji velikih mikroskopijskih kongresa, tome što čini dobrog mikroskopičara te kako vidi razvoj mikroskopije u budućnosti, pa i našeg društva. Zahvaljujemo mu na ovom intervijuu, kao i stipendistima koji su ga snimili: Daniela Petrinec, Dominik Hamer i Sara Marijan.

Marin Šoufek je direktor Mikroluxa, dugogodišnjeg sponzora HMD-a te smo iskoristili prigodu da upoznamo kako je izgledao njegov životni put i rad u mikroskopiji. Zahvaljujemo njemu i našim stipendistima, Danieli Petrinec, Dominiku Hameru i Sari Marijan na izradi ovog videozapisa.

Upoznajte doktoranda Vedrana Kojića s Instituta Ruđer Bošković i otkrijte kakve veze imaju filmovi koji pretvaraju svjetlosnu u električnu energiju s mikroskopijom.

Upoznajte vrlo interesantnog mladog znanstvenika s već zavidnom karijerom u inozemstvu, Tima Webera. Zahvaljujemo mu na ovom razgovoru, kao i našoj stipendistici Danieli Petrinec na vođenju ovog razgovora, te Mireli Uzelac na snimanju istog.

Upoznajte jednu od naših vrijednih stipendistica, Saru Marijan. Ona je jedna od mlađih članova HMD-a, no vrlo je aktivna u njemu pa joj moramo zahvaliti i na velikoj pomoći pri funkcionanju samog kongresa, te na pomoći pri snimanju ovih videozapisa, zajedno s Dominikom Hamerom i Danielom Petrinec.

Lipanj: radionica o mikroskopiji u sklopu Otvorenog dana Instituta Ruđer Bošković:

Održana radionica mikroskopije u sklopu ODI2022

U sklopu Otvorenih dana Insituta Ruđer Bošković, kao dio programa “MikroskopiJA na netu” održana je radionica o mikroskopiji. Puno hvala … Nastavi čitati

Čuli smo da je bilo jako zabavno, uz puno akcije (jedan mrav je bio glavni atleta i fotomodel pod foldscopeom)! Ne zaboravite zaviriti i na službene stranice ODI2022

Svibanj: izložba o povijesti mikroskopije u sklopu 4. hrvatskog mikroskopijskog kongresa, organizirana povodom 30. obljetnice HMD-a kao samostalnog društva:

Veliko nam je zadovoljstvo pokazati vam dio izložbe povodom 30. godišnjice samostalnog djelovanja Hrvatskog mikroskopijskog društva.

Izložba je prikazana u sklopu 4. Hrvatskog mikroskopijskog kongresa, od 18. do 20. svibnja 2022. godineu Hotelu Diamant u Poreču.Koncept izložbe obuhvaća šest cjelina u kojima se kronološki i tematski obrađuje razvoj mikroskopije u Hrvatskoj, kroz priče o mikroskopima i ljudima, ispričane fotografijom i pisanom riječi.


Ovdje možete pogledati kako je povijest društva prikazana kroz izložbu u obliku poster prezentacija.

IZLOŽBA: “Od sitnozora do modernih mikroskopa”

IZLOŽBA POSVEĆENA POVIJESTI MIKROSKOPIJE U SKLOPU 4. HRVATSKOG MIKROSKOPIJSKOG KONGRESA Povodom 30. obljetnice samostalnog djelovanja Hrvatskog mikroskopijskog društva i 40. … Nastavi čitati

Travanj: U novom ciklusu programa MikroskopiJA na netu, posvećenom povijesti mikroskopije za početak objavljujemo videozapis izrađen u sklopu Festivala znanosti 2022. (https://www.festivalznanosti.hr/2022/zagreb/?eventId=2314). Videozapis nas vraća tek u nedavnu prošlost jer je izrađen zahvaljujući radu hrvatskih mikroskopičara u zadnjih par godina. Mikroskopičari su nam poslali slike uzoraka koje svakodnevno proučavaju, mi smo ih obojali i uglazbili, a kako sve to skupa izgleda možete provjeriti ovdje:

Detalje o sudjelovanju možete vidjeti ovdje: Festival znanosti • Zagreb, a informacije o svim slikama potražite na našem instagram profilu @mikroskop.i.ja

Najaktivniji smo na društvenim mrežama te preporučujemo da nas tamo pratite. Za one koji nemaju pristup Instagramu ovdje dostavljamo kratak pregled naših aktivnosti:

 

2 ciklus programa MikroskopiJA na netu

FOLDSCOPE RADIONICE

Program MikroskopiJA na netu dobiva novu dimenziju! Krenuli smo u posjetu osnovnim školama u kojima zajedno s učenicima slažemo origami mikroskope (Foldscope mikroskope). Mikroskop je moguće ponijeti na teren, stane u džep i otporan je na udarce, može se koristiti bez struje i gledati bez dodatne opreme, a uz pomoć mobitela moguće je i snimati videozapise uzoraka koji se promatraju. Uostalom, pogledajte i naš videozapis o Foldscope mikroskopu pa će vam sve biti jasno.

Od ove godine imamo pojačanje tima za snimanje mikroskopijskih priča u vidu učenika koji sastavljene Foldscope mikroskope nose kući gdje mogu sami izrađivati video sadržaje svih pojava koje uoče sa svojim mikroskopima. Ako nam pošalju te video-priče, njihov trud ćemo i nagraditi, a priče ćemo objaviti, nadopunjene od strane znanstvenika koji dodatno objašnjavaju pojave koje su učenici primijetili. Ovime i dalje zadržavamo našu osnovu, prikupljanje i izrađivanje popularno-znanstvenih videozapisa. Pri tome uporabom mikroskopije i koncepta „vidim-razumijem-primjenjujem“ pokazujemo primjenjivost znanja naučenog u školi. Svi izrađeni sadržaji će biti besplatno dostupni na društvenim mrežama i promovirani s ciljem poticanja zanimanja učenika za prirodne znanosti i umjetnost, tzv. STEAM (eng. Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematics) područje.

Neovisno o tome jeste li učenik ili ne, ako imate zanimljive mikroskopijske priče, slike ili videozapise koje bi mogle biti od interesa ljudima koje zanima mikroskopija, pošaljite ih na info@mikroskopija.hr

Najaktivnije i najinteresantnije prijave ćemo i nagraditi!

Javite nam se i ako želite sudjelovati u izradi videozapisa i foto-priča. Važna nam je samo vaša dobra volja!

Zahvaljujemo Ministarstvu znanosti i obrazovanja na prepoznavanju našeg truda i financijskoj potpori programa “Mikroskopija na netu” od početka programa, odnosno već drugu godinu zaredom!

Iako je ovaj krug radionica gotov, ne brinite, uskoro se vraćamo s novim idejama, a kako smo obilježili kraj možete vidjeti ovdje:

Kraj ciklusa Foldscope radionica

Uspješno smo podijelili sve dostupne Foldscope mikroskope te u razgovoru s nastavnicama pripremamo nova iznenađenja u 2022. godini. Kako bi … Nastavi čitati

Peta Foldscope radionica je održana u suradnji s Osnovnom školom Ivana Gorana Kovačića u Zagrebu, u suradnji s učiteljicom Zoricom Cvanciger, kako smo se proveli možete vidjeti ovdje:

A evo i slika s jedne predivne morske radionice održane u kolovozu na plaži Pical u Poreču, voditeljice Mirela Uzelac i Danijela Poljuha:

Četiri radionice su iza nas, zadnju smo održali u OŠ Ljubljanica, a u privitku šaljemo slike da vidite kako nam je bilo lijepo! Hvala OŠ Ljubljanici i nastavnici Martini Čiček o su nas ugostili!

Održane su i prve besplatne radionice podjele Foldscope mikroskopa. Kako je bilo na njima detaljno možete pogledati ovdje: Radionica u Poreču i Radionica u Zagrebu. A evo i slika s obje radionice:

Zagreb:

Poreč:

Jeste li ikad čuli za organizme koji su toliko otporni da se čak i zovu dugo-živci?

Ovi mali beskralježnjaci žive u vodi, a isušivanje preživljavaju zahvaljujući višeslojnoj kutikuli koja je toliko posebna da je naš kolega Siniša Habazin o njoj napisao cijeli diplomski rad. O radu možete više saznati ovdje: https://www.bib.irb.hr/715321 Zahvaljujemo Siniši i Zorani Kovačević na ustupljenim materijalima, a ovdje vam dajemo mali uvid u to kako slika izgleda prije i poslije (besplatnog) obojenja!

Dugoživac

Kako možete pomoći očuvanju bioraznolikosti u Hrvatskoj?

Znanstvenice Centra za invazivne vrste, Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču nam otkrivaju zanimljive kampanje i radionice koje su organizirale kako bi upoznale građane sa životom u moru, njihovim znanstvenim istraživanjima i sličnim temama, a posebno ističemo i kampanje u kojima građani postaju znanstvenici istraživači, pri čemu uočavaju pojave u svojoj blizini javljaju ih u Centar za invazivne vrste, čime pomažu znanstvenicima u očuvanju bioraznolikosti u Hrvatskoj, kao i promptnoj reakciji na moguće probleme u okolišu. Više informacija o samom Centru možete pronaći ovdje: http://civ.iptpo.hr/

Kako zaustaviti širenje invazivnih vrsta?

Znanstvenice iz Centra za invazivne vrste, Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču nas uče koja je razlika između stranih i invazivnih vrsta, kako ih proučavaju, kartiraju i sprečavaju njihovo daljnje širenje. Više informacija o samom Centru možete pronaći ovdje: http://civ.iptpo.hr/

I vi možete mikroskopirati! Na livadi, plaži, u kuhinji, školi… upoznajte Foldscope!

Upoznajte Foldscope “origami” mikroskop, njegove mogućnosti i načine uporabe u Hrvatskoj, ali i u svijetu. Foldscope može služiti i u znanosti, ali i u edukaciji. U Poreču su već organizirane Foldscope radionice, a slično možemo organizirati i u drugim gradovima u Hrvatskoj. Ako ste zainteresirani za organizaciju radionice i u vašoj ustanovi, javite nam se na mikroskopija@hiim.hr!

Više informacija o samom Centru možete pronaći ovdje: http://civ.iptpo.hr/

Uz videozapise isključivo popularno-znanstvenog karaktera, prikupljamo i izrađujemo i videozapise o našim mikroskopičarima u Hrvatskoj, njihovom radu i opremi. Na taj način pokazujemo na koje sve načine nam mikroskopija pomaže u radu i što sve možete raditi ako se odlučite s nama otkrivati tajne mikrosvijeta.

Javljamo vam se sa snimanja iz Poreča, gdje se punom parom snima i priprema za izradu naših prvih videozapisa. Otkrit ćemo vam tajne Foldscope mikroskopa s kojim ćete se i u budućnosti često sretati na našim stranicama, a nadamo se i uživo!

Svi videozapisi su snimljeni u sklopu programa MikroskopiJA na netu, kojeg provodi Hrvatsko mikroskopijsko društvo u partnerstvu s Institutom Ruđer Bošković, uz financijsku potporu Ministarstva znanosti o obrazovanja Republike Hrvatske.

Više o samom programu saznajte na Facebook stranici, lajkajte nas i pratite nas: https://www.facebook.com/mikroskopiJA/