MikroskopiJA na netu

Popularizacijski program MikroskopiJA na netu kojeg zajednički provode Institut Ruđer Bošković i Hrvatsko mikroskopijsko društvo uz financijsku potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja promovira sve oblike mikroskopije, no najaktivniji smo uživo te na društvenim mrežama. Zato vas pozivamo da nas tamo pratite:

Vedran nakon uspješno “odrađenog” intervjua.

Pozivamo sve mikroskopičare da nam razne digitalne sadržaje vezane uz mikroskopiju ili one koji promoviraju rad mikroskopičara u Hrvatskoj. To mogu biti snimke uzoraka, videoisječci rada u mikroskopiji, fotografije izloženih postera i sve tome slično.

Prikupljamo i prezentacije vezane uz mikroskopiju (koje ste možda održali na nekom predavanju ili kolegiju pa vam sada više ne služe). Također voljeli bi nam ispričate i vaše iskustvo u mikroskopiji u sklopu intervjua, a sve doktore znanosti pozivamo da održe pozvano predavanje o mikroskopiji.

Kao zahvalu za sudjelovanje dobit ćete razne promotivne poklone HMD-a i zahvalnice/certifikate o sudjelovanju u programu znanosti “MikroskopiJA na netu”.

Stalne rubrike programa MikroskopiJA na netu:

Razgovori s mikroskopičarima

U sklopu programa popularizacije znanosti “MikroskopiJA na netu”, a po uzoru na popularnu Nikon-ovu seriju „Masters of Microscopy” pokrenuli smo … Nastavi čitati

Radni dan mikroskopičara

U sklopu programa popularizacije znanosti besplatno izrađujemo videozapise o tome kako izgleda radni dan mikroskopičara. Pozivamo sve mikroskopičare da nam … Nastavi čitati

javite nam se  ako želite podijeliti s nama vaše iskustvo rada u mikroskopiji na info@mikroskopija.hr 

U OŠ Augusta Cesareca je konačno stigla lupa kupljena zahvaljujući donacijama mikroskopičara u 2022. godini! Jako smo sretni što je lupa u dobrim rukama, s njom su petaši već promatrali tlo s različitih obala diljem svijeta, a osmaši oko muhe u sklopu teme osjetila životinja! Nadamo se da ćemo i u budućnosti imati prilike sudjelovati u ovakvim događanjima, a školarcima želimo puno zabave kroz učenje svega što se skriva pod lupom 🙂 Zahvaljujemo i učiteljici Martini Čiček na velikom angažmanu oko približavanja svijeta pod mikroskopom našim osnovnoškolcima!

Više informacija o školi i samoj donaciji možete pronaći ovdje: Osnovna škola Augusta Šenoe Zagreb – Predmeti – DONACIJA Hrvatskog mikroskopijskog društva (skole.hr)

Novosti u 3 ciklusu programa MikroskopiJA na netu:

Listopad: Naše vrijedne članice ne odmaraju ni za vikend!

Sudjelovale su na Prvom znanstvenom STEM sajmu koji se održao na Tičanu kraj Višnjana u sklopu raSTEM projekta.

Jako nam je drago da su time i nama pružile priliku sudjelovanja na tom sajmu, a vas pozivamo da kliknete na link s desne strane i pogledate kako je izgledala prva radionica STEM mikroskopije:

Održana radionica “Zaviri pod mikroskop” u sklopu Prvog znanstvenog STEM sajma

U subotu, 1.10.2022., na Tičanu kraj Višnjana održao se Prvi znanstveni STEM sajam. Sajam namijenjen djeci i mladima, dio je … Nastavi čitati

Ljetne aktivnosti:

U ovom videozapisu izrađenom od strane naših članova, osnivača startup tvrtke Digicyte možete naučiti o tehničkim karakteristikama mikroskopa te aperturi objektiva i zašto je ona jako bitna stavka na koju trebate paziti pri kupovini objektiva.

Ponosni smo kada naši mladi članovi sudjeluju u izradi edukativnih videozapisa iz područja mikroskopije! Pogledajte video koji su snimili o razlikama u aperturi svjetlosnog mikroskopa, sigurno ćete se i vi ponositi s njima, a možda ponešto i naučite:

Naše vrijedne volonterke predvođene studenticom PMF-a Antonijom Smolić svaki tjedan objavljuju novu sliku na društvenim mrežama. Ovdje smo oformili repozitorij svih slika prikupljenih u sklopu programa MikroskopiJA na netu i pozivamo Vas da nam se pridružite i pošaljete svoje mikroskopijske slike kako bi dodatno obogatili ovu galeriju:

Uz objave slika, ponosni smo što možemo objaviti i videozapise intervjua s našim mikroskopičarima o njihovom iskustvu rada u Hrvatskoj, ali i šire:

Bivši predsjednik HMD-a Igor Weber nam je u sklopu 4. hrvatskog mikroskopijskog kongresa otkrio kako je izgledao radni dan na mikroskopu u 90-tim, kada nije bilo opcija kupovine dijelova pa je sudjelovao u izgradnji mikroskopa. Uz to priča i o organizaciji velikih mikroskopijskih kongresa, tome što čini dobrog mikroskopičara te kako vidi razvoj mikroskopije u budućnosti, pa i našeg društva. Zahvaljujemo mu na ovom intervijuu, kao i stipendistima koji su ga snimili: Daniela Petrinec, Dominik Hamer i Sara Marijan.

Marin Šoufek je direktor Mikroluxa, dugogodišnjeg sponzora HMD-a te smo iskoristili prigodu da upoznamo kako je izgledao njegov životni put i rad u mikroskopiji. Zahvaljujemo njemu i našim stipendistima, Danieli Petrinec, Dominiku Hameru i Sari Marijan na izradi ovog videozapisa.

Upoznajte doktoranda Vedrana Kojića s Instituta Ruđer Bošković i otkrijte kakve veze imaju filmovi koji pretvaraju svjetlosnu u električnu energiju s mikroskopijom.

Upoznajte vrlo interesantnog mladog znanstvenika s već zavidnom karijerom u inozemstvu, Tima Webera. Zahvaljujemo mu na ovom razgovoru, kao i našoj stipendistici Danieli Petrinec na vođenju ovog razgovora, te Mireli Uzelac na snimanju istog.

Upoznajte jednu od naših vrijednih stipendistica, Saru Marijan. Ona je jedna od mlađih članova HMD-a, no vrlo je aktivna u njemu pa joj moramo zahvaliti i na velikoj pomoći pri funkcionanju samog kongresa, te na pomoći pri snimanju ovih videozapisa, zajedno s Dominikom Hamerom i Danielom Petrinec.

Lipanj: radionica o mikroskopiji u sklopu Otvorenog dana Instituta Ruđer Bošković:

Održana radionica mikroskopije u sklopu ODI2022

U sklopu Otvorenih dana Insituta Ruđer Bošković, kao dio programa “MikroskopiJA na netu” održana je radionica o mikroskopiji. Puno hvala … Nastavi čitati

Čuli smo da je bilo jako zabavno, uz puno akcije (jedan mrav je bio glavni atleta i fotomodel pod foldscopeom)! Ne zaboravite zaviriti i na službene stranice ODI2022

Svibanj: izložba o povijesti mikroskopije u sklopu 4. hrvatskog mikroskopijskog kongresa, organizirana povodom 30. obljetnice HMD-a kao samostalnog društva:

Veliko nam je zadovoljstvo pokazati vam dio izložbe povodom 30. godišnjice samostalnog djelovanja Hrvatskog mikroskopijskog društva.

Izložba je prikazana u sklopu 4. Hrvatskog mikroskopijskog kongresa, od 18. do 20. svibnja 2022. godineu Hotelu Diamant u Poreču.Koncept izložbe obuhvaća šest cjelina u kojima se kronološki i tematski obrađuje razvoj mikroskopije u Hrvatskoj, kroz priče o mikroskopima i ljudima, ispričane fotografijom i pisanom riječi.


Ovdje možete pogledati kako je povijest društva prikazana kroz izložbu u obliku poster prezentacija.

IZLOŽBA: “Od sitnozora do modernih mikroskopa”

IZLOŽBA POSVEĆENA POVIJESTI MIKROSKOPIJE U SKLOPU 4. HRVATSKOG MIKROSKOPIJSKOG KONGRESA Povodom 30. obljetnice samostalnog djelovanja Hrvatskog mikroskopijskog društva i 40. … Nastavi čitati

Travanj: U novom ciklusu programa MikroskopiJA na netu, posvećenom povijesti mikroskopije za početak objavljujemo videozapis izrađen u sklopu Festivala znanosti 2022. (https://www.festivalznanosti.hr/2022/zagreb/?eventId=2314). Videozapis nas vraća tek u nedavnu prošlost jer je izrađen zahvaljujući radu hrvatskih mikroskopičara u zadnjih par godina. Mikroskopičari su nam poslali slike uzoraka koje svakodnevno proučavaju, mi smo ih obojali i uglazbili, a kako sve to skupa izgleda možete provjeriti ovdje:

Detalje o sudjelovanju možete vidjeti ovdje: Festival znanosti • Zagreb, a informacije o svim slikama potražite na našem instagram profilu @mikroskop.i.ja

Najaktivniji smo na društvenim mrežama te preporučujemo da nas tamo pratite. Za one koji nemaju pristup Instagramu ovdje dostavljamo kratak pregled naših aktivnosti:

 

2 ciklus programa MikroskopiJA na netu

FOLDSCOPE RADIONICE

Program MikroskopiJA na netu dobiva novu dimenziju! Krenuli smo u posjetu osnovnim školama u kojima zajedno s učenicima slažemo origami mikroskope (Foldscope mikroskope). Mikroskop je moguće ponijeti na teren, stane u džep i otporan je na udarce, može se koristiti bez struje i gledati bez dodatne opreme, a uz pomoć mobitela moguće je i snimati videozapise uzoraka koji se promatraju. Uostalom, pogledajte i naš videozapis o Foldscope mikroskopu pa će vam sve biti jasno.

Od ove godine imamo pojačanje tima za snimanje mikroskopijskih priča u vidu učenika koji sastavljene Foldscope mikroskope nose kući gdje mogu sami izrađivati video sadržaje svih pojava koje uoče sa svojim mikroskopima. Ako nam pošalju te video-priče, njihov trud ćemo i nagraditi, a priče ćemo objaviti, nadopunjene od strane znanstvenika koji dodatno objašnjavaju pojave koje su učenici primijetili. Ovime i dalje zadržavamo našu osnovu, prikupljanje i izrađivanje popularno-znanstvenih videozapisa. Pri tome uporabom mikroskopije i koncepta „vidim-razumijem-primjenjujem“ pokazujemo primjenjivost znanja naučenog u školi. Svi izrađeni sadržaji će biti besplatno dostupni na društvenim mrežama i promovirani s ciljem poticanja zanimanja učenika za prirodne znanosti i umjetnost, tzv. STEAM (eng. Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematics) područje.

Neovisno o tome jeste li učenik ili ne, ako imate zanimljive mikroskopijske priče, slike ili videozapise koje bi mogle biti od interesa ljudima koje zanima mikroskopija, pošaljite ih na info@mikroskopija.hr

Najaktivnije i najinteresantnije prijave ćemo i nagraditi!

Javite nam se i ako želite sudjelovati u izradi videozapisa i foto-priča. Važna nam je samo vaša dobra volja!

Zahvaljujemo Ministarstvu znanosti i obrazovanja na prepoznavanju našeg truda i financijskoj potpori programa “Mikroskopija na netu” od početka programa, odnosno već drugu godinu zaredom!

Iako je ovaj krug radionica gotov, ne brinite, uskoro se vraćamo s novim idejama, a kako smo obilježili kraj možete vidjeti ovdje:

Kraj ciklusa Foldscope radionica

Uspješno smo podijelili sve dostupne Foldscope mikroskope te u razgovoru s nastavnicama pripremamo nova iznenađenja u 2022. godini. Kako bi … Nastavi čitati

Peta Foldscope radionica je održana u suradnji s Osnovnom školom Ivana Gorana Kovačića u Zagrebu, u suradnji s učiteljicom Zoricom Cvanciger, kako smo se proveli možete vidjeti ovdje:

A evo i slika s jedne predivne morske radionice održane u kolovozu na plaži Pical u Poreču, voditeljice Mirela Uzelac i Danijela Poljuha:

Četiri radionice su iza nas, zadnju smo održali u OŠ Ljubljanica, a u privitku šaljemo slike da vidite kako nam je bilo lijepo! Hvala OŠ Ljubljanici i nastavnici Martini Čiček o su nas ugostili!

Održane su i prve besplatne radionice podjele Foldscope mikroskopa. Kako je bilo na njima detaljno možete pogledati ovdje: Radionica u Poreču i Radionica u Zagrebu. A evo i slika s obje radionice:

Zagreb:

Poreč:

Jeste li ikad čuli za organizme koji su toliko otporni da se čak i zovu dugo-živci?

Ovi mali beskralježnjaci žive u vodi, a isušivanje preživljavaju zahvaljujući višeslojnoj kutikuli koja je toliko posebna da je naš kolega Siniša Habazin o njoj napisao cijeli diplomski rad. O radu možete više saznati ovdje: https://www.bib.irb.hr/715321 Zahvaljujemo Siniši i Zorani Kovačević na ustupljenim materijalima, a ovdje vam dajemo mali uvid u to kako slika izgleda prije i poslije (besplatnog) obojenja!

Dugoživac

Kako možete pomoći očuvanju bioraznolikosti u Hrvatskoj?

Znanstvenice Centra za invazivne vrste, Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču nam otkrivaju zanimljive kampanje i radionice koje su organizirale kako bi upoznale građane sa životom u moru, njihovim znanstvenim istraživanjima i sličnim temama, a posebno ističemo i kampanje u kojima građani postaju znanstvenici istraživači, pri čemu uočavaju pojave u svojoj blizini javljaju ih u Centar za invazivne vrste, čime pomažu znanstvenicima u očuvanju bioraznolikosti u Hrvatskoj, kao i promptnoj reakciji na moguće probleme u okolišu. Više informacija o samom Centru možete pronaći ovdje: http://civ.iptpo.hr/

Kako zaustaviti širenje invazivnih vrsta?

Znanstvenice iz Centra za invazivne vrste, Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču nas uče koja je razlika između stranih i invazivnih vrsta, kako ih proučavaju, kartiraju i sprečavaju njihovo daljnje širenje. Više informacija o samom Centru možete pronaći ovdje: http://civ.iptpo.hr/

I vi možete mikroskopirati! Na livadi, plaži, u kuhinji, školi… upoznajte Foldscope!

Upoznajte Foldscope “origami” mikroskop, njegove mogućnosti i načine uporabe u Hrvatskoj, ali i u svijetu. Foldscope može služiti i u znanosti, ali i u edukaciji. U Poreču su već organizirane Foldscope radionice, a slično možemo organizirati i u drugim gradovima u Hrvatskoj. Ako ste zainteresirani za organizaciju radionice i u vašoj ustanovi, javite nam se na mikroskopija@hiim.hr!

Više informacija o samom Centru možete pronaći ovdje: http://civ.iptpo.hr/

Uz videozapise isključivo popularno-znanstvenog karaktera, prikupljamo i izrađujemo i videozapise o našim mikroskopičarima u Hrvatskoj, njihovom radu i opremi. Na taj način pokazujemo na koje sve načine nam mikroskopija pomaže u radu i što sve možete raditi ako se odlučite s nama otkrivati tajne mikrosvijeta.

Javljamo vam se sa snimanja iz Poreča, gdje se punom parom snima i priprema za izradu naših prvih videozapisa. Otkrit ćemo vam tajne Foldscope mikroskopa s kojim ćete se i u budućnosti često sretati na našim stranicama, a nadamo se i uživo!

Svi videozapisi su snimljeni u sklopu programa MikroskopiJA na netu, kojeg provodi Hrvatsko mikroskopijsko društvo u partnerstvu s Institutom Ruđer Bošković, uz financijsku potporu Ministarstva znanosti o obrazovanja Republike Hrvatske.

Više o samom programu saznajte na Facebook stranici, lajkajte nas i pratite nas: https://www.facebook.com/mikroskopiJA/