Povratak na sve članke

Aktualnosti

Razgovori s mikroskopičarima

Objavljeno:
15. lipnja 2022.

U sklopu programa popularizacije znanosti “MikroskopiJA na netu”, a po uzoru na popularnu Nikon-ovu seriju „Masters of Microscopy” pokrenuli smo seriju razgovora s mikroskopičarima u kojima oni otkrivaju kako su se počeli baviti mikroskopijom, što ih posebno zanima i slično. Prvu seriju predavanja snimili smo na 4. hrvatskom mikroskopijskom kongresu, a ako i vi želite podijeliti s nama svoju mikroskopijsku priču, pozivamo vas da nam se javite, za to ćete biti i simbolično nagrađeni!


Bivši predsjednik HMD-a Igor Weber nam je u sklopu 4. hrvatskog mikroskopijskog kongresa otkrio kako je izgledao radni dan na mikroskopu u 90-tim, kada nije bilo opcija kupovine dijelova pa je sudjelovao u izgradnji mikroskopa. Uz to priča i o organizaciji velikih mikroskopijskih kongresa, tome što čini dobrog mikroskopičara te kako vidi razvoj mikroskopije u budućnosti, pa i našeg društva. Zahvaljujemo mu na ovom intervijuu, kao i stipendistima koji su ga snimili: Daniela Petrinec, Dominik Hamer i Sara Marijan.


Marin Šoufek je direktor Mikroluxa, dugogodišnjeg sponzora HMD-a te smo iskoristili prigodu da upoznamo kako je izgledao njegov životni put i rad u mikroskopiji. Zahvaljujemo njemu i našim stipendistima, Danieli Petrinec, Dominiku Hameru i Sari Marijan na izradi ovog videozapisa.


Upoznajte doktoranda Vedrana Kojića s Instituta Ruđer Bošković i otkrijte kakve veze imaju filmovi koji pretvaraju svjetlosnu u električnu energiju s mikroskopijom.


Upoznajte vrlo interesantnog mladog znanstvenika s već zavidnom karijerom u inozemstvu, Tima Webera. Zahvaljujemo mu na ovom razgovoru, kao i našoj stipendistici Danieli Petrinec na vođenju ovog razgovora, te Mireli Uzelac na snimanju istog.


Upoznajte jednu od naših vrijednih stipendistica, Saru Marijan. Ona je jedna od mlađih članova HMD-a, no vrlo je aktivna u njemu pa joj moramo zahvaliti i na velikoj pomoći pri funkcionanju samog kongresa, te na pomoći pri snimanju ovih videozapisa, zajedno s Dominikom Hamerom i Danielom Petrinec.


Zahvaljujemo Dariu Klariću iz tvrtke PLIVA što je s nama podijelio svoj životni put vezan uz mikroskopiju. Hvala i Sari Marijan koja je razgovarala s njim, paralelno uz samostalno snimanje videozapisa i zvuka!