Povratak na sve članke

Aktualnosti

Dojmovi s 4. hrvatskog mikroskopijskog kongresa

Objavljeno:
24. svibnja 2022.

U periodu od 18. do 20. svibnja mikroskopičari iz regije su se okupili na 4 hrvatskom mikroskopijskom kongresu u Poreču te kako bi prikazali rezultate istraživanja u proteklih nekoliko godina, obnovili suradnje te razvili nove. Povod organizaciji ovog kongresa bilo je obilježavanje 30. obljetnice Hrvatskog mikroskopijskog društva kao samostalne organizacije te 40. obljetnice od osnutka sekcije za Elektronsku mikroskopiju Hrvatskog prirodoslovnog društva iz kojeg je HMD i potekao. Iako vas pozivamo da posjetite i službene stranice kongresa (CMC 2022 (irb.hr)) ovdje smo Vam željeli predstaviti kongres iz pogleda članova našeg društva.

Specifičnosti ovog kongresa su bile fokus na povijest mikroskopije u Hrvatskoj (posebno povijesno predavanje, prikazivanje izložbe o povijesti mikroskopije), zahvala zaslužnim mikroskopičarima (dodjela medalje Spiridion Brusina prof. dr.sc. Miranu Čehu uz dodjelu priznanja i održavanje predavanja), objava posebnog broja časopisa Periodicum Biologorum vezanog uz konferenciju te uključenje studenata i učeničkih radova na konferenciji kao poticaj mladima za sudjelovanje u STEM području.

Predivne postere za izložbu za čiju smo izradu imali veliku pomoć od dr. sc. Nikole Ljubešića možete pogledati ovdje:

Iako se atmosfera s 4HMK teško može dočarati, smatramo da je to najbolje napraviti kroz slike te Vas pozivamo da pogledate našu mini galeriju:

Dobitnici nagrada za najbolji poster bili su Livio Žužić za Materials Science te Darija Putar za Life Sciences. Čestitamo dobitnicima!

S obzirom da je mikroskopija izrazito interdisciplinarno područje, te da je Hrvatska relativno mala zemlja koja će uskoro imati puno novih instrumenata koji dolaze kroz EU strukturne projekte u slijedećih nekoliko godina, smatramo da je ovaj kongres bio od velikog značaja za povezivanje te izmjenu znanja i iskustva o tehnikama mikroskopije sa stručnjacima iz regije. Kongres je uključivao sudionike iz različitih područja koje povezuje potreba za otkrivanjem najnovijih metoda istraživanja u području mikroskopije, posebno onih dostupnih u Hrvatskoj i regiji kako bi mogli lakše unaprijediti i vlastita istraživanja. Zbog toga 4HMK je predstavio bogat znanstveni program koji u 3 dana kongresa je sadržavao održavanje 2 plenarna, 8 pozvanih i 20 odabranih predavanja, podijeljenih u dvije sekcije: „Bioznanosti“ i „Znanosti o materijalima“. Ove sekcije su odabrane kako bi mikroskopičari iz svih mikroskopijskih grupa u Hrvatskoj mogli ravnopravno sudjelovati u programu i međusobno se upoznati, izmijeniti iskustva i razviti nove suradnje.

Uz ove sekcije, dodatna pažnja se pridodala i informiranju naših članova o novim iskoracima u području mikroskopije. Zbog toga su i predstavnici tvrtki proizvođača opreme kroz stručna predavanja imali priliku predstaviti najnovije iskorake u mikroskopijskim tehnikama. Pri pozivanju predavača posebna pozornost je usmjerena na njihovu povezanost s mikroskopičarima u Hrvatskoj kako bi postojeće suradnje mogle biti dodatno proširene. Kao plenarni predavači odabrani su prof. Marc Willinger (vrhunski stručnjak u TEM mikroskopiji za područje znanosti o materijalima) i prof. Mateja Erdani Kreft (stručnjakinja u području mikroskopiranja stanica korištenjem imunokrio/flourescencijske mikroskopije). Kao pozvani predavači odabrani su mladi znanstvenici poput dr.sc. Martine Radić i dr.sc. Milivoja Plodineca koji su započeli svoje karijere u Hrvatskoj, bili uključeni u rad HMD-a te sada uspješno rade u inozemstvu. Uz njih odabrani su i dugogodišnji članovi i simpatizeri društva za koje znamo da su svojom ekspertizom obogatili program i privukli dodatne suradnike iz Hrvatske. To su prof.dr.sc Nenad Tomašić, prof.dr.sc. Sašo Sturm i izv.prof.dr.sc. Domagoj Vrsaljko u području Znanosti o materijalima te dr. sc. Vedrana Filić Mileta, dr.sc. Davor Želježić i prof.dr.sc. Marko Kreft u području Bioznanosti.

Kako bi zabilježili dosadašnji razvoj mikroskopije u Hrvatskoj, prvi dan kongresa bio je obilježen povijesnim pregledom društva kroz svjedočanstvo osnivača i članova HMD-a te prikaz povijesne dokumentacije društva. Kao poseban dodatak ceremoniji prof.dr.sc. Miran Čeh (Institut Jožef Stefan, Ljubljana), cijenjeni mikroskopičar te dugogodišnji počasni član HMD-a je primio medalju Spiridion Brusina i održao istaknuto predavanje. Prof. Čeh je dugogodišnji suradnik brojnih hrvatskih znanstvenika. On kroz zajedničke međunarodne projekte, poslijedoktorska usavršavanja i rad Hrvatskog i Slovenskog društva za mikroskopiju pomaže unapređenju kvalitete mikroskopičara u regiji.

Naglasak kongresa je spajanju povijesti i budućnosti mikroskopije, zbog čega smo uz poziv mladih istraživača koji rade u inozemstvu dodatno organizirali predstavljanje rada studenata i učenika u mikroskopiji. Posebno bi istaknuli sudjelovanje studenata s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu koji su sami u sklopu startupa Digicyte razvili mikroskop Marvin. Marvin koristi umjetnu inteligenciju u analizi tkiva i stanica, a njegovu uspješnost potvrđuje i pobjeda ovog projekta u programu Zicerovog Startup Factoryja. Kako bi dodatno razvili svijest znanstvenika o promjenama koje su omogućene razvojem i sve većom dostupnosti mikroskopije, te važnosti popularizacije znanosti, priredili smo i posebnu izložbu radova učenika viših razreda osnovne škole Ljubljanica iz Zagreba. Oni su uz pomoć nastavnice Martine Mikšić oslikali razne mikroskopijske preparate u sklopu nastave biologije te na taj način pokazali kako mikroskopija predstavlja izvrstan alat za izazivanje dodatnog interesa mladih za STEM područje.

Uz mikroskopiju, trudili smo se našim članovima pružiti i uvid u sam grad Poreč, kako vođenim obilaskom samog starog grada tako i posjetom Institutu za poljoprivredu i turizam u Poreču gdje su sudionici imali priliku čuti na koje načine se ocjenjuje maslinovo ulje te naravno i sami sudjelovati u tom procesu. Od socijalnog programa bi istaknuli odličnu večeru u sklopu agroturizma Paladinjaki te posjet obitelji enologa koji su našim sudionicima objasnili način uzgoja i priprave njihovih poznatih vina.

S obzirom na jako pozitivne dojmove koji nam pristižu od sudionika kongresa, nadamo se da ćete nam se pridružiti i na našim događanjima u budućnosti.