Povratak na sve članke

Aktualnosti

Radni dan mikroskopičara

Objavljeno:
20. studenoga 2020.

U sklopu programa popularizacije znanosti besplatno izrađujemo videozapise o tome kako izgleda radni dan mikroskopičara.

Pozivamo sve mikroskopičare da nam se jave kako bi dogovorili besplatno snimanje kojim ćemo predstaviti vaš radni dan ili tematiku s kojom se bavite.

Do sada smo izradili slijedeće videozapise:

Kako mikroskopi služe u radu restauratora?

Tea Zubin Ferri, direktorica tvrtke ArcheoLab iz Pule će vam otkriti sve tajne rada u arheometriji, nauci koja koristi tehnike iz prirodnih znanosti za analizu i interpretaciju arheoloških podataka. Ona uz pomoć svjetlosnog mikroskopa otkriva koliko su stari određeni predmeti iz naše kulturne baštine te na koji način su oni obrađeni.


Kako izrađujemo nanokompozite?

Kako izraditi zamjenski materijal za kosti pri većim koštanim oštećenjima otkrit ćete u videozapisu koji je snimljen povodom 70 obljetnice Instituta Ruđer Bošković. U Laboratoriju za biokoloide i površinsku kemiju pod vodstvom Maje Dutour Sikirić izrađuju se nanokompoziti koje je potrebno i karakterizirati, kako mikroskopijom tako i tehnikama dinamičkog raspršenja svjetlosti.


U narednim videozapisima prikazujemo kako kolegice iz Centra za invazivne vrste Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču provode svoja istraživanja. Proveli smo s njima jedan radni dan na terenu, te su nam objasnile kako kartiraju invazivne vrste, ponekad i uz pomoć lokalnog stanovnišva.

Kako se promatra širenje invazivnih vrsta?

Kako dojavama građana možemo doći do znanstvenih podataka?