Povratak na sve članke

Aktualnosti

Noć Muzeja 2024 – interaktivna izložba „Umjetnost je u nama – savršenstvo mikrostrukture“ 

Objavljeno:
29. veljače 2024.

Kako spojiti znanost i umjetnost, prošlost i budućnost, klasične i nove tehnologije, a da rezultat bude učenje s lakoćom i užitkom? Sve to opisano je u tekstu naše članice dr. sc. Lucije Bastiančić s Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

„Umjetnost je u nama – savršenstvo mikrostrukture“

Ovogodišnja Noć muzeja na temu „Nova publika“, obilježena je i na Zavodu za anatomiju, histologiju i embriologiju (Sveučilište u Zagrebu Veterinarski fakultet). Povodom manifestacije interdisciplinarni tim u sastavu (prof. dr. sc. Snježana Kužir, dr. sc. Lucija Bastiančić, Nikolina Škvorc, dr. med. vet., Marko Poletto, dr. med. vet. i Elena Poljuha, studentica) organizirao je interaktivnu izložbu pod nazivom „Umjetnost je u nama – savršenstvo mikrostrukture“. Izložba je na jedinstven način povezala mikroskopiju s umjetnošću, demonstrirajući kako se klasične i digitalne tehnike mogu uspješno integrirati u obrazovne svrhe. 

Dio izložbe činile su slike mikrostrukture organa naslikane tehnikom ulja na platnu (autor Silvio Trapan). Pokraj slika bili su postavljeni svjetlosni mikroskopi s histološkim preparatima organa i studentskim crtežima istih. Bojice za crtanje postavljene uz mikroskope poticale su posjetitelje da prenesu svoja mikroskopska otkrića na papir. Time su se mogli staviti u položaj studenata koji u sklopu kolegija Histologija i opća embriologija mikroskopiraju, crtaju i označavaju stotinjak histoloških preparata tkiva i organa. Osim ovog „klasičnog“ pristupa, digitalni skenovi istih organa projicirani projektorom omogućili su posjetiteljima uvid u napredak i upoznali ih s potencijalom korištenja tehnologije u obrazovne svrhe.

Središnji dio izložbe prezentiran je kroz rad Elene Poljuha, studentice druge godine Akademije likovnih umjetnosti, koja je crtajući po tabletu spojenom na interaktivnu ploču stvarala digitalne slike organa. Navedenim je dodatno istaknuta važnost digitalizacije i njezin potencijal kako u umjetnosti tako i u znanosti. Spoj tradicionalnih slika ulja na platnu, mikroskopiranja, digitalnih skenova i ovakvog prikaza suvremene digitalne umjetnosti pokazao je kako se može pristupiti novim metodama učenja kroz kreativnu upotrebu tehnologije.

Izložba „Umjetnost je u nama – savršenstvo mikrostrukture“ istaknula je prednosti spoja umjetnosti i mikroskopije, otvarajući nove puteve u edukaciji i istraživanju. Zorno je prikazala način na koji digitalne tehnologije mogu olakšati razumijevanje složenih mikrostruktura unutar tijela, postavljajući time novi edukativni standard.

Autorica teksta: dr. sc. Lucija Bastiančić

Organizatori manifestacije (redom na slici): Nikolina Škvorc, dr. med. vet.; Elena Poljuha, studentica; dr. sc. Lucija Bastiančić; prof. dr. sc. Snježana Kužir; Marko Poletto, dr. med. vet.

Sudionici u izložbi „Umjetnost je u nama – savršenstvo mikrostrukture“.

Mapa izložbe i studentski crteži. U pozadini su vidljive slike ulja na platnu autora S. Trapana.

Označeni studentski crteži s vježbi iz kolegija Histologija i opća embriologija (ljubaznošću Zorana Juginovića).

Mikroskopiranje preparata oka uz pomoć slika (ulje na platnu, autor S. Trapan).

Digitalni skenovi projicirani na platnu (ljubaznošću Zorana Juginovića).

Studentica druge godine Akademije likovnih umjetnosti Elena Poljuha stvara digitalnu sliku dijela tankog crijeva i gušterače crtajući po tabletu spojenom na interaktivnu ploču (ljubaznošću Zorana Juginovića).

Posjetitelji izložbe.

Mikroskopiranje uz stručnu pomoć (ljubaznošću Zorana Juginovića).