Povratak na sve članke

Aktualnosti

Dojmovi s 30. godišnjeg sastanka održanog 2.12.2022. na Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu

Objavljeno:
05. prosinca 2022.

Dragi mikroskopičari,

sa zadovoljstvom vam donosimo još jedan pregled događanja na kojem se okupilo 55 naših članova, a to je 30. godišnji sastanak Hrvatskog mikroskopijskog društva u sklopu kojeg je održana i godišnja skupština.

Sam sastanak je započeo opisom mikroskopa Dragonfly 505 (Multimodalnog sustava za svjetlosnu mikroskopiju i fotomanipulaciju) kojeg je predstavio Igor Weber, Tea Mišić Radić je predstavila novoinstalirani BioAFM (mikroskop atomskih sila vezan s invertnim fluorescencijskim mikroskopom), a Hrvoje Fulgosi je opisao sve poteškoće pri instaliranju novog TEM-a. Nakon predavanja sudionici su imali priliku obići navedene mikroskope, razgledati postere u sklopu kojih je bila i ponovno postavljena izložba “Od sitnozora do modernih mikroskopa” koja daje pregled povijesti mikroskopije u Hrvatskoj.

Nakon kratke zakuske uz kavu i kolače održana su i predavanja o najnovijim instrumentima iz područja mikroskopije koje su predstavili Slavko Žižek iz tvrtke SCAN, Thomas Pop i Marko Badovinac iz tvrtke Labena, Marin Šoufek iz tvrtke Mikrolux, Luka Jugović iz tvrtke Astrafokus te Krešo Mesarek iz tvrtke Ansar analitika. Zahvaljujemo im na pomoći pri organizaciji ovog sastanka.

Nakon tih predavanja uslijedila je godišnja skupština s pregledom događanja u 2022. godini te planom rada u 2023. Zbog prelaska na novu valutu, određen je i iznos članarine od 15 eura, te su podijeljene zahvale sudionicima za sudjelovanje u programu MikroskopiJA na netu. Ako se i vi želite priključiti popularizacijskim aktivnostima, ovdje možete pronaći poziv za sudjelovanje u programu.

Veselimo se što vas već sada možemo pozvati da nam se pridružite na slijedećem godišnjem sastanku koji će se održati 2023. u Splitu, u trajanju od 2 dana.

Zahvaljujemo svima koji su uživo sudjelovali na sastanku, drago nam je da se opet odazvalo više članova nego što smo očekivali te se i ovom prilikom svima zahvaljujemo na interesu za rad našeg društva. Za kraj moramo posebno istaknuti veliku pomoć dr. sc. Hrvoja Fulgosija pri organizaciji samog sastanka.

Galerija slika:

Ako želite vidjeti više slika sa sastanka, slijedite ovaj link.