Imam ideju: mikroskopiJA na netu

Program Imam ideju: mikroskopiJA na netu prikuplja i izrađuje popularno-znanstvene videozapise gdje uporabom mikroskopije i koncepta „vidim-razumijem-primjenjujem“ objašnjavamo teme iz školskog gradiva i time pokazujemo primjenjivost znanja naučenog u školi. Cilj videozapisa je potaknuti učenike i studente na razvoj vlastitih ideja i osmišljavanje sličnih video sadržaja iz gradiva koje oni poznaju. Svi izrađeni sadržaji su besplatno dostupni na društvenim mrežama i promovirani s ciljem poticanja i usmjeravanja u STEAM (eng. Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematics)područje. Time pokazujemo vrijednost dobre ideje neovisno o ocjenama ili socijalnom statusu u društvu.

Ako imate zanimljive mikroskopijske priče, slike ili videozapise koje bi mogle biti od interesa ljudima koje zanima mikroskopija, pošaljite ih na info@mikroskopija.hr

Najaktivnije i najinteresantnije prijave ćemo i nagraditi!

Javite nam se i ako želite sudjelovati u izradi videozapisa i foto-priča, neovisno jeste li mikroskopičar, student ili učenik. Važna nam je samo vaša dobra volja!

U ovom videu objašnjavamo što su ugljikohidrati kroz primjer glukoze. Opisat ćemo i njen nastanak fotosintezom i zašto nju smatramo monosaharidom. Od niza monosaharida dobivamo polisaharide, što odgovara i na pitanje zašto polisaharid nije sinonim za ugljikohidrat. Naučit ćete i što je to polimerizacija te kako se pohranjuje energija kod ljudi, kao i zašto neki ugljikohidrati debljaju više od drugih i još mnogo drugih stvari, a sve u manje od tri minute!

Pitate se kakve veze imaju mikroskopi s radom restauratora? Tea Zubin Ferri će vam otkriti sve tajne rada u arheometriji, nauci koja koristi tehnike iz prirodnih znanosti za analizu i interpretaciju arheoloških podataka.

Jeste li ikad čuli za organizme koji su toliko otporni da se čak i zovu dugo-živci?

Ovi mali beskralježnjaci žive u vodi, a isušivanje preživljavaju zahvaljujući višeslojnoj kutikuli koja je toliko posebna da je naš kolega Siniša Habazin o njoj napisao cijeli diplomski rad. O radu možete više saznati ovdje: https://www.bib.irb.hr/715321 Zahvaljujemo Siniši i Zorani Kovačević na ustupljenim materijalima!

Kako možete pomoći očuvanju bioraznolikosti u Hrvatskoj?

Znanstvenice Centra za invazivne vrste, Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču nam otkrivaju zanimljive kampanje i radionice koje su organizirale kako bi upoznale građane sa životom u moru, njihovim znanstvenim istraživanjima i sličnim temama, a posebno ističemo i kampanje u kojima građani postaju znanstvenici istraživači, pri čemu uočavaju pojave u svojoj blizini javljaju ih u Centar za invazivne vrste, čime pomažu znanstvenicima u očuvanju bioraznolikosti u Hrvatskoj, kao i promptnoj reakciji na moguće probleme u okolišu. Više informacija o samom Centru možete pronaći ovdje: http://civ.iptpo.hr/

Kako zaustaviti širenje invazivnih vrsta?

Znanstvenice iz Centra za invazivne vrste, Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču nas uče koja je razlika između stranih i invazivnih vrsta, kako ih proučavaju, kartiraju i sprečavaju njihovo daljnje širenje. Više informacija o samom Centru možete pronaći ovdje: http://civ.iptpo.hr/

I vi možete mikroskopirati! Na livadi, plaži, u kuhinji, školi… upoznajte Foldscope!

Upoznajte Foldscope “origami” mikroskop, njegove mogućnosti i načine uporabe u Hrvatskoj, ali i u svijetu. Foldscope može služiti i u znanosti, ali i u edukaciji. U Poreču su već organizirane Foldscope radionice, a slično možemo organizirati i u drugim gradovima u Hrvatskoj. Ako ste zainteresirani za organizaciju radionice i u vašoj ustanovi, javite nam se na mikroskopija@hiim.hr!

Više informacija o samom Centru možete pronaći ovdje: http://civ.iptpo.hr/

Uz videozapise isključivo popularno-znanstvenog karaktera, prikupljamo i izrađujemo i videozapise o našim mikroskopičarima u Hrvatskoj, njihovom radu i opremi. Na taj način pokazujemo na koje sve načine nam mikroskopija pomaže u radu i što sve možete raditi ako se odlučite s nama otkrivati tajne mikrosvijeta.

Javljamo vam se sa snimanja iz Poreča, gdje se punom parom snima i priprema za izradu naših prvih videozapisa. Otkrit ćemo vam tajne Foldscope mikroskopa s kojim ćete se i u budućnosti često sretati na našim stranicama, a nadamo se i uživo!

Svi videozapisi su snimljeni u sklopu programa MikroskopiJA na netu, kojeg provodi Hrvatsko mikroskopijsko društvo u partnerstvu s Institutom Ruđer Bošković, uz financijsku potporu Ministarstva znanosti o obrazovanja Republike Hrvatske.

Više o samom programu saznajte na Facebook stranici, lajkajte nas i pratite nas: https://www.facebook.com/mikroskopiJA/

error: Sadržaj je zaštićen!